bus auto fiets
Menu

DUURZAAM WONEN

Nul-op-de-meter
De woningen in Waelrijk zijn gasloos en nul-op-de-meter woningen.
Nul-op-de-meter wil zeggen dat de woning bij een gemiddeld energie verbruik, over het hele jaar gezien net zoveel energie opwekt als dat het verbruikt. Door de uitstekende isolatie en het gebruik van triple glas is je woning energiezuinig en duurzaam. In combinatie met je eigen warmtepomp en de PV-panelen wek je bovendien veel energie zelf op. In de wintermaanden, wanneer de zon minder schijnt, kan het zijn dat je PV-panelen minder energie opwekken dan je die maanden gebruikt. In de zomer zal je echter opgewekte energie overhouden en terug leveren aan het net. Aan het einde van het jaar word je energiegebruik gesaldeerd, daardoor komt je netto verbruik ongeveer op nul uit bij een gemiddeld gebruik. En dat is goed nieuws! Want nul op de meter, betekent ook nul energiekosten.

Wat is het verschil met andere nieuwbouwwoningen?
De meeste nieuwbouwwoningen hebben het niveau BENG (Bijna Energieneutraal). De woningen zijn vaak prima geïsoleerd, maar wekken relatief weinig energie zelf op. Nieuwbouwwoningen kunnen ook het niveau Energieneutraal hebben. In dat geval zal een nieuwbouwwoning (ongeveer) evenveel energie opwekken als dat je verbruikt voor je verwarming en warm tapwater. Hierbij wordt echter geen rekening gehouden met je huishoudelijk gebruik. Voor dat deel zal je energie van je leverancier moeten afnemen. Daar zit het verschil met nul-op-de-meter woningen. Want bij de woningen in Waelrijk hebben voldoende PV panelen om ook het energiegebruik van bijvoorbeeld je verlichting, wasmachine en computer op te wekken. Ter vergelijk: de vrijstaande woningen in Waelrijk hebben gemiddeld 32 PV panelen. Een reguliere (BENG) vrijstaande nieuwbouwwoning van hetzelfde formaat heeft gemiddeld 8 PV panelen. De PV panelen hebben een vermogen van 360 kWh. Dat scheelt dus meer dan €5.000 aan energielasten per jaar op basis van de huidige tarieven (€0,68 per kWh). Dat is dus goed voor de natuur én voor je portemonnee.

Warmtepomp
Alle woningen in Waelrijk worden verwarmd met een individuele luchtwarmtepomp waar je zelf eigenaar van bent. Je betaalt dus geen lease-  of vastrechtkosten vanuit een collectief warmtesysteem en je bent niet afhankelijk van stadsverwarming van HVC. De warmtepomp is compact en netjes geïntegreerd in het ontwerp. De buitenunit is weggewerkt in een kleine 'schoorsteen' op het dak of staat buiten het zicht op het dak van de dakkapel. De binnen-unit van 60 x 60 cm staat in de technische ruimte op zolder en heeft een grote boiler voor warm tapwater. Een ander voordeel van de warmtepomp is dat het niet alleen verwarmd, maar ook enkele graden koeling kan geven. Via de integrale vloerverwarming door de gehele woning kan je de temperatuur naar eigen wens regelen: verkoeling in de zomer, verwarming in de winter. Dat is fijn en comfortabel wonen.

 

Energielabel A++++
Alle woningen hebben het energielabel A++++. Je verliest bijna geen warmte en verbruikt dus weinig energie. De volgende onderdelen worden toegepast:

  • Zeer goede isolatie van dak, muren en vloer.
  • Individuele luchtwarmtepomp inclusief koeling.
  • Triple glas.
  • Vloerverwarming in de gehele woning, alle verblijfsruimtes met een eigen thermostaat.
  • Zonnepanelen om stroom op te wekken voor o.a. de warmtepomp en je huishoudelijke apparaten.
  • Meetapparatuur waarmee je kan zien wat je opwekt en wat je verbruikt.
  • Een energiezuinig ventilatiesysteem:
  • De twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen ventileren via een WTW-systeem (warmteterugwinning), waarbij de warmte van uitgaande lucht wordt overgedragen aan de verse toevoerlucht via een warmtewisselaar. Warm, energiezuinig én met verse lucht dus!
  • De geschakelde woningen hebben mechanische ventilatie, waarbij de roosters netjes in het glas van de kozijnen zijn weggewerkt.

Natuurinclusief
Om de natuur-inclusieve leefomgeving van Waelrijk verder te bevorderen wordt iedere woning uitgerust met een regenton. De regenton is aangesloten op de hemelwaterafvoer van je woning. Op die manier kan je regenwater makkelijk gebruiken om bijvoorbeeld je planten water te geven. Daarnaast wordt bij oplevering van je woning een boom geplant in je achtertuin. Je hebt daarbij de keuze uit drie verschillende bomen, zodat je de boom krijgt die past bij je wensen. Op die manier dragen we bij aan een betere natuur!

Sluit en geef nog een woning op
{{interestList.plots.length}}
{{plot.PlotNr}}. {{plot.PlotType}}

Tip:
Voeg meerdere
woningen toe

Update

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Wil je regelmatig een update ontvangen over dit project? Schrijf je dan nu in en ontvang als eerste bericht!

Blijf op de hoogte